برق خورشیدی متصل به شبکه

برق خورشیدی منفصل از شبکه

برق خورشیدی ترکیبی

sun

سیستم برق خورشیدی

به پدیده‌ای که در اثر تابش نور بدون استفاه از مکانیزم‌های مکانیکی، الکتریسیته تولید شود پدیده فتوولتائیک و به هر سیستمی‌که از این پدیده‌ها استفاده کند سیستم فتوولتائیک گویند.از آن جا که منبع نور معمولاً از خورشید است، این سلول‌ها را به نام سلول‌های خورشیدی می‌شناسند. سیستم‌های فتوولتائیک یکی از پر مصرف‌ترین کاربرد انرژی‌های نو می‌باشند و تاکنون سیستم‌های گوناگونی با ظرفیت‌های مختلف (۵/۰ وات تا چند مگاوات) در سراسر جهان نصب و راه اندازی شده‌ است و با توجه به قابلیت اطمینان و عملکرد این سیستم‌ها هر روزه بر تعداد متقاضیان آن‌ها افزوده می‌شود.

سیستم‌های فتوولتائیک امکان تولید برق پاک، قابل اطمینان و بی سر و صدا را فراهم می‌کنند. استفاده از سلول‌های فتوولتائیک به چندین دلیل مفید است؛ اول این که تبدیل نور خورشید به الکتریسیته مستقیم است، بنابراین استفاده از سیستم‌های تولید کننده مکانیکی در حجم زیاد لازم نیست. دوم این که قابلیت اتصال ساده‌ی سلول‌های فتوولتائیک، اجازه می‌دهد که به طور سریع آرایش سلول‌ها در هر اندازه مورد نیاز نصب شوند. همچنین به وجود آب در سیستم نیاز نیست و بنابراین تولید برق محصول فرعی نیست؛ به علاوه آثار مخرب زیست محیطی یک سیستم فتوولتائیک بسیار ناچیز است.

solar-panel

 به طور کلی سیستم‌های برق فتوولتائیک به دو صورت می‌باشند:

computer-connected-to-the-network (1)

سیستم‌های متصل به شبکه (On-Grid)

این سیستم‌ها به یک شبکه ی برق خارجی متصل هستند. در روز هنگامی‌که انرژی خورشید موجود است، توان خروجی سیستم فتوولتائیک به مصرف داخلی رسیده یا مستقیماً به شبکه فروخته می‌شود. شب هنگام که انرژی خورشید موجود نیست، الکتریسیته از شبکه برق سراسری خریداری شده و برای تأمین بار سیستم استفاده می‌شود و می‌تواند در کاهش هزینه‌های برف مصرفی تأثیرگزار باشد.

laptop

سیستم‌های مستقل (Off-Grid)

سیستم‌های فتوولتائیکی که به شبکه‌ی برق خارجی متصل نیستند را تحت عنوان “سیستم‌های فتوولتائیک جدا از شبکه” یا “سیستم‌های مستقل” می‌شناسند. با استفاده از ذخیره سازهای انرژی در این سیستم‌ها می‌توان انرژی را در روز ذخیره کرد تا در شب یا هنگام ابری بودن هوا از انرژی ذخیره شده استفاده کرد. این سیستم‌ها در باغ شهرها و ویلا ها، ایستگاه‌های تقویت رادیو، کیوسک‌های تلفن، چراغ‌های خیابان‌ها و به طور کلی در مناطقی که دسترسی به شبکه‌ی برق سراسری دشوار است، استفاده می‌شوند.

اجزای اصلی سازنده یک سیستم فتوولتائیک شامل موارد زیر هستند:

charging

باتری‌ (Battery)

باتری‌ها عناصر ذخیره ساز انرژی الکتریکی هستند. هدف اصلی استفاده از باتری‌ها در سیستم خورشیدی این است که انرژی الکتریکی را ذخیره کنند تا در ساعات فقدان یا کمبود انرژی خورشید از آن استفاده کنند.

solar-panel (2)

صفحات خورشیدی (Solar Panel)

صفحات خورشیدی منبع توان تمامی‌سیستم‌های فتوولتائیک نصب شده است. صفحات خورشیدی ترکیبی موازی و سری از سلول‌های خورشیدی هستند که توان و ولتاژ مورد نیاز سیستم را تأمین می‌کنند. توان تولیدی صفحات خورشیدی از طریق کنترل کننده ی شارژ (ریگولاتور) به سمت باتری ارسال می‌شود.

charging (1)

کنترل کننده ی شارژ (Charge Controller)

این عنصر از باتری در برابر خطرهای اضافه ولتاژ یا اضافه بار محافظت می‌کند. در واقع برنامه شارژ و دشارژ باتری و جریان گسیل شده از صفحات خورشیدی را مدیریت می‌کند.

inverted-flask

اینورتر (Inverter)

سلولهای فتوولتائیک، همانند باتری‌ها، جریان مستقیم (DC) را تولید می‌کنند که به طور عمومی‌برای مدارهای الکترونیک استفاده می‌شوند، در حالی که برق جریان متناوب کاربردهای وسیع‌تری دارد. اینورترها ابزارهایی هستند که با قرار گرفتن بین بارهای جریان متناوب و صفحات خورشیدی یا باتری، جریان مستقیم را به جریان متناوب و بالعکس تبدیل می‌کنند. مبدل‌ها با توجه به ساختار سیستم فتوولتائیک به دو نوع متصل به شبکه و جدا از شبکه تقسیم می‌شوند.